Belçika hükümeti yasadışı evlat edinmeleri resmen tanıdı

Belçika Başbakanı Alexander De Croo Çarşamba günü Mecliste yaptığı açıklamada Belçika hükümeti adına yasadışı evlat edinmeleri resmen tanıdı.

Haziran 2022'de Meclis, Milletvekili Michel De Maegd (MR) tarafından Belçika'da yasa dışı evlat edinme olaylarını tanıma, ilgililere mağdur statüsü verme ve konuyla ilgili idari soruşturma başlatma kararını kabul etmişti. 

Bu kararla Daire, geçen yüzyılın ortalarından bu yana Belçika'da yasadışı evlat edinme vakalarına ilişkin idari bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Bu durum özellikle Guatemala, Şili, Sri Lanka ve Hindistan'dan gelen çocukları ilgilendiriyor.

Başbakan De Croo, “Ancak kararda belirtildiği gibi, Belçika'da yasadışı evlat edinmelerin gerçekleştiğini kabul edebilmek için bu soruşturmayı beklemek zorunda mıyız?’’ diye sordu.

Başbakan, ‘’Belçika'da 1950’lerden günümüze kadar evlat edinmelerin varlığının sorunlu, hatta yasadışı olduğunu bir dizi unsurdan zaten yeterince açık olduğunu not ediyoruz’’ diye eklerken şöyle devam etti: ‘’Bu nedenle federal hükümet, 1950'den günümüze kadar Belçika'da sorunlu veya yasadışı evlat edinmelerin gerçekleştiğini ve bu evlat edinmelerde yer alan kişilerin mağdur olarak kabul edilmesi gerektiğini kabul etmektedir.’’


Başbakan, bundan sonra atılacak adımlar ise ‘’bu araştırmanın sonuçlarına bağlı’’ olduğunu kaydetti.

Aralık ayının başında Belçika Katolik Kilisesi, yasadışı evlat edinme skandalı ile sarsıldı. Bu skandal, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dini kurumlarda gizlice doğum yapmaya zorlanan binlerce kadının trajik hikayesi olarak biliniyor. Doğduktan sonra bebekleri ellerinden alındı ve Kilise tarafından büyük paralar karşılığında satıldı.

Her şey İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda, kürtajın hala yasadışı olduğu dönemde başladı. Dini kurumlar tarafından işletilen genç kadın evleri, ortak paydaları hamile kalmaları, bazen reşit olmayan, evlenmemiş genç kadınları kabul etmekten sorumluydu.

Ortaya çıkan tanıklıklara göre bebekler “10.000 ila 30.000 Belçika Frangı” ( 240 ila 700 euro) arasında bir meblağlar karşılığında evlatlık veriliyordu. 100 bin franka satılan bebeklerin de olduğu belirtiliyor. 

HLN gazetesinde 14 Aralık'ta yayınlanan bir habere göre, 30.000'den fazla bebek bu uygulamaya dahil oldu. Zorla evlat edinmelerin 1945 ile 1980'ler arasında kırk yıl sürdüğü söyleniyor.