20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü kutlandı

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü kutlandı

Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı hizmet veren Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününü kutladı.

Amed Büyükşehir Belediyesi Soyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, Sümerpark ortak Yaşam Alanı’nda kutlandı. Amed’de çocuklar üzerine çalışma yürüten Umut Işığı, Sarmaşık, Şengal kampında kalan 25 Êzidî çocuk, Kobanêli çocuklar dışında yüzlerce çocuk katıldı.

Çocuklar 20 Kasım Günü dolayısıyla çocuk haklarına dikkat çekmek için hazırladıkları, pankart, dövizleri Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı binasına ve etkinliğin yapıldığı alanlara astı.

Birleşmiş Milletlerin çocuk hakları sözleşmesi beyannamesi Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı binasında bulunan LCD ekranlarda Kürtçe ve Türkçe olmak üzere animasyonlar eşliğinde gösterildi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü etkinliği Çocuk ve Kreş Hizmetleri bünyesinde oluşturulan Çocuk Meclisinin 5. oturumuyla başladı. Meclis oturumuna Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Yenişehir Belediyesi eşbaşkanları Ülkü Baytaş ve Selim Kurbanoğlu da katıldı. Mecliste alınan yoklamanın ardından Çocuk Hakları Komisyonunun günün önemini anlatan basın açıklamasıyla devam etti.

‘SAVAŞLARDA EN FAZLA ZARAR GÖREN ÇOCUKLAR OLUYOR’

Basın açıklamasını okuyan Ayşenur Gülen, 20 Kasım’da hala çocukların sokakta çalıştığını, okula gönderilmediğini, zorla evlendirildiğini ve savaşlarda en fazla zarar gören kesim olup öldürüldüğünü söyledi.

‘BİRÇOK ÇOCUK 20 KASIM’IN ANLAM VE ÖNEMİNDEN MAHRUM BIRAKILIYOR’

Birçok çocuğun 20 Kasım’ın anlam ve öneminden mahrum kaldığına dikkat çeken Gülen, “Kaç tane çocuk 20 Kasım’ın ne olduğunu bilecek ki ya da nereden öğrenecek ki eğer sabah mendil, sakız satarsa, bazen okula giderse, ya da hiç gönderilmezse bu günü bilemeyecek” dedi.

Tüm çocukların okula gitme hakkı olduğunun altını çizen Gülen, ayrıca kimsenin hatta anne ve babaların dahi çocukları zorla çalıştıramayacağını belirtti. Çocukların hayal dünyasına da değinen Gülen, “Bazen hayal ederiz. Onu bile bize çok görürler. Bize bir bisikleti ya da bir havuzda yüzmeyi çok görürler. Oysa düşünme hakkımız da varmış” şeklinde konuştu.

‘BİRÇOK ÇOCUK ŞİDDETE MARUZ KALIYOR’

Birçok çocuğun şiddete maruz kaldığını bildiren Gülen, çocukların anne ve babaları tarafından şiddete uğradığında yuvalara verildiklerini, bu tür durumda asıl cezanın anne ve babalara verilmesi gerektiğini söyledi.

Her bireyin 18 yaşına kadar ki süreçte çocuk sayıldığını vurgulayan Gülen, “Dünyadaki tüm çocuklar denizdeki balıklara benzerler. Hani kötü insan gider denizi kirletir ya balıklar ölürler işte çocuklarda öyledir. Çocuklar masum büyürler sonra kötü bir insan gelip onları katleder ve çocukluğumuzu yok eder. Dünyadaki çocukları katletmek geleceği yok etmektir. Biz çocuklar çocukluğumuzu bir yetişkin gibi değil. Çocukça yaşamak istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin 1990 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesini imzaladığı halde, sözleşmeden doğan yükümlülükleri yerine getirmediğine dikkat çeken Gülen, şunları söyledi: “Biz çocukların yaşamlarını daha da zorlaştıran ve değersizleştiren uygulamaları bir bir hayata geçiriyor.”

Gülen son olarak da Amed Çocuk Meclisi olarak çocukların dili, dini, ırklarının olmadığını belirterek konuşmasını tamamladı.

ÇOCUK MECLİSİ 5. GENEL OTURUMU KOBANÊLİ VE ŞENGALLİ ÇOCUKLARA ATFEDİLDİ

Yapılan basın açıklamasının ardından Meclisin 6 aylık faaliyet raporu okunarak, Çocuk Meclisi 5. Genel oturumu Rojava, Kobanê ve Şengalli çocuklara atfedildi.

Gülen’in konuşmasından sonra söz alan Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Gültan Kışanak, meclisin oluşmasıyla çocukların yaşamın bir öznesi olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

‘BU MECLİS BÜTÜN DÜNYAYA İYİ BİR ÖRNEKTİR’

Oluşan meclisle çok iyi bir örnek teşkil edildiğini ifade eden Kışanak, “Bütün dünyaya Kürt ve Türk çocuklarına şunu gösteriyorsunuz. Bizim de fikir ve isteklerimiz var. Burada düşünüp, tartışıyoruz. Büyüklere seslenerek çalışırken, karar verirken, belediyeyi yönetirken bizi de dikkate alın diyorsunuz. Yerel yönetimler olarak sizleri her zaman dikkate alacağız. Çocuk Meclisi’nden çıkan kararlar bizler için talimattır” şeklinde konuştu.

Yerel yönetimler olarak sokakta çalışan çocuklar ve ucuz iş gücü olarak görülen çocuk sorununu çözmeye çalışacaklarına işaret eden Kışanak, ayrıca çocuk gelinler konusunda da duyarlı davranacaklarını belirtti.

Bugün Kobanê ve Şengalli çocukların aralarında olduğunu hatırlatan Kışanak, büyüklerin ırkçılık ve din ayrımcılığı yaptığını ve bunun sonucunda da savaşların yaşandığını söyledi. Kışanak, bu yaşanan savaşlarda da en fazla etkilenen kesimin çocuklar olduğunu sözlerine ekledi.

Göç sonucu Amed’de yerleşen Kobanê ve Şengalli ailelerin çocuklarının kendileriyle birlikte çalıştığını da ifade eden Kışanak, “Burada bulunan çocuklar belki şanslılar. Ama daha birçok çocuk Şengal dağında mahsur. Yine birçok çocuk Rojava’da kötü koşullarda. Bizler tüm bu durumları bertaraf etmek için daha çok çalışacağız” diye konuştu.

Kışanak’tan sonra Kobanê’den gelip Amed’de yerleşen meclis kürsüsünde söz alan Raakan İbrahim, savaşın bir an önce bitirilmesini ve Kobanê’ye dönmek istediklerini ifade etti. İbrahim’in bu konuşması salonda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Meclis oturumundan sonra çocuklar, Sümerpark’ta oluşturulan atölyelere geçti.

ŞENGALLİ VE KOBANÊLİ ÇOCUKLAR İLGİ ODAĞI OLDU

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Sümerpark’ta yapılan etkinliğe misafir olarak katılan Şengalli Êzidî ve Kobanêli çocuklar ise ilgi odağı oldu. Etkinliğe katılan çocuklar, DAİŞ’in saldırıları sonucu topraklarından göç edip Fidanlık alanında kurulan çadır kente kalan Şengalli Êzidî, ayrıca savaştan dolayı göç edip Amed kent merkezinde kalan Kobanê’li çocuklarla yakından ilgilendi.

‘ÇOCUK HAKLARINI ANLATAN DRAMA GÖSTERİMİ’

Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğünde drama eğitimi gören çocuklar 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü anlatan bir drama gösterimi düzenledi. Yapılan etkinlik çocuklar tarafından ilgiyle izlendi.

Drama gösterimi ardından müzik dinletisi yapıldı. Resim atölyesinin düzenlediği yüz boyama etkinliğiyle devam eden 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü, çocukların Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda yapılan yürüyüşle son buldu.

Yürüyüşte çocuklar hazırladıkları pankart ve dövizlerle yürüyüp sık sık “Biji Berxwedana Kobanê” sloganları attı.