YENİLENDİ

İsviçre’de 1 Mayıs kutlamalarına Kürtler de renk kattı

İsviçre’de sendikal ve göçmen örgütleri öncülüğünde düzenlenen eylemlerde gelir adaletsizliği protesto edilirken, kortejlerde yer alan Kurdistanlılar, “Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” dedi.

İSVİÇRE'DE 1 MAYIS

1 Mayıs İşçi Bayramı bütün dünyada olduğu gibi İsviçre’nin birçok kentinde de kutlandı.

1 Mayıs dolayısıyla İsviçre’nin tatil ilan edilen kantonlarında yaşayan işçi, emekçi ve göçmenler sabah saatlerinde alanlara çıkarken yarım gün tatil olan veya tatil olmayan kantonlarda ise akşam saatlerinde yürüyüşler düzenlendi.

İsviçre Sendikalar Birliği ve Göçmen örgütler tarafından organize edilen Mayıs kutlamalarına Sosyalist Parti (SP), Grüne (Yeşiller Partisi) ile çok sayıda anarşist örgüt de katıldı.

BADEN

Baden’de emekçiler, belediye binasına kadar yürüyerek, 1 Mayıs’ın gün boyu resmi tatil olmasını talep etti.

Kutlamalara katılan Kurdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecride ilişkin bildiri dağıttı. İsviçre Kürt Kadınlar Birliği’nin (YJK-S) CPT’ye yollanmak üzere start verdiği imza kampanyası için çalışma yürütüldü.

AARAU

Aarau merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen kitle, Aarau Halle’ye kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kutlamaya çok sayıda Kurdistanlı da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ile katıldı; sık sık “Bijî Serok Apo”, “Es lebe Öcalan” sloganları attı. Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve işkence sistemine dikkat çekmek için hazırlanan el bildirisi yol boyunca dağıtıldı. Kutlamanın yapıldığı Aarau Halle’de sendika üyeleri, Grün ve SP temsilcileri ile sendika üyeleri konuşmalar yaptı. Kürtler ise açtıkları stantla İmralı soykırım sistemi hakkında bilgilendirme yapıp imza topladı.

WINTERTHUR

Winterthur'da kutlanan 1 Mayıs etkinliğini her zaman olduğu gibi bu yıl da İsviçre'nin en büyük sendikası olan UNIA organize etti. Etkinlik UNIA, SP, Aufbau, Antifa, CDK-S Winterthur (Demokratik Kürt Toplum Merkezi), Grünen Partisi, sosyalist, anarşistler ve diğer grupların katılımıyla gerçekleşti. Steinbergasse’de başlayan yürüyüş, yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Yürüyüş boyunca 1 Mayıs’ın anlam ve önemine ilişkin Almanca ve Türkçe konuşmalar yapıldı. Birçok sloganın atıldığı ve yüzlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs etkinliğine “Es lebe 1 Mai”, “Bijî Yek Gulan”, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Hoch die internationale solidaritat”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Turkische arme raus aus Kurdistan” sloganları damgasını vurdu. 

1 Mayıs yürüyüşünde kitleye Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecrit ve izolasyona ilişkin Almanca hazırlanan bildiriler dağıtıldı. 

Bu yılki Winterthur 1 Mayıs yürüyüşünde dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise, anarşist grupların hazırladıkları temsili TC Bayraktar drone’unun temsili roketlerle vurularak düşürülmesi oldu. drone'un havaya uçurulması sırasında kitle hep bir ağızdan zılgıt ve alkışlarla tepkisini dile getirerek, “Bijî Berxwedana Gerîla”  sloganını attı.

LUZERN

Luzern'deki 1 Mayıs kutlaması, Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Sosyalist parti, Yeşiller Partisi ve birçok anarşist yapının yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından düzenlendi. Luzern'in Kappelplatz meydanında bir araya emekçiler, Luzern kent merkezinde yürüyerek Helvetiaplatz’a geldi. Burada yapılan mitinge, SP Milletvekili Michael Töngi, SP Luzern Kanton yöneticisi Ylfete Fanaj, SP ve Grün (Yeşiller) kanton yöneticileri ile gençlik örgütleri ile anarşist yapılar katıldı.

CDK-Lu adına mitingde konuşan Mehmet Eroğlu, "1 Mayıs, bütün insanların renk, ulus, cins, dil ayırımı yapmadan bir araya gelerek adaletsizliğe karşı mücadele etme günüdür. Dünyanın her tarafında işçiler ve ezilen toplumlar bugün de bir araya gelerek adaletsizliğe karşı özgürlüğü haykırırlar. Kapitalist modernite, savaşa ve sömürüye ayırdığı bütçeyi daha büyük savaşlar için katlıyor. Bunun neticesinde insanlar yoksullaşmakta, adaletsizlik çoğalmaktadır. Buna karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geliştirmiş olduğu Demokratik Konfederalizm, panzehir işlevi görmektedir. Bizler bütün ezilenler, Demokratik Konfederalizm bayrağımızı yükselterek bu soyguna, bu zulüme cevap verebiliriz” dedi.

Kurdistanlılar yürüyüş boyunca tecride dair el bildirileri dağıttı.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’deki 1 Mayıs kutlamaları için binlerce kişi Kramgasse’de bir araya geldi. Buradan Bern Federal Parlamento binasına kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Eyleme katılan Kurdistanlıların temel gündemi, 3 yıldan fazla bir süredir haber alamadıkları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan zulüm oldu. Üzerinde Abdullah Öcalan fotoğrafının bulunduğu flamalar ile yürüyüşe katılan Kurdistanlılar, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî Yek Gulan”, “Bijî Partiya Karkerên Kurdistan” sloganlarını attı. Mayıs kutlamalarında yöresel Kürt yemeği ve Kürt halayı, kitle tarafından büyük ilgi gördü.

KÜRT MÜLTECİLER DE KUTLADI

Bern’de bulunan Gurnigelbad mülteci kampında kalan Kürtler, 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçi Günü’nü coşkuyla kutladı. 1977’deki Taksim 1 Mayıs’ı kutlamalarında yaşamını yitirenler ve tüm özgürlük şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlama, halaylarla devam etti.

Etkinlikte konuşan Rojger Lerzan, 1 Mayıs’ın tüm halkların ortak bayramı olduğunu belirterek, “Bu önemli günde direnen tüm işçileri ve halkları selamlıyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” dedi. 

Gazeteci Mehmet Murat Yıldırım ise şöyle konuştu: “Bugün yaşadığımız kampta arkadaşlarımızla 1 Mayıs’ı kutladık. 1 Mayıs işçinin, emeğin, kardeşliğin ve dostluğun bayramıdır. Bir gazeteci olarak ülkedeki meslektaşlarımın durumuna değinmek istiyorum. Basın emekçileri üzerinde ciddi bir baskı var. Her gün yeni tutuklama ve gözaltı haberleri alıyoruz. Bu baskının bir an önce son bulmasını istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle dünyadaki tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutlarım.”

ZÜRİH 

İsviçre’deki 1 Mayıs kutlamalarının en coşkulu geçtiği Zürih’te  binler, Helvetiaplatz’da buluşarak sloganlarla yürüyüşe geçti. Kent merkezinden geçerek Zürih gölü kıyısındaki 

Bellevue’de miting yapıldı. Mitingde 1 Mayıs Komitesi, siyasi partiler, sendikalar, ve siyasi gruplar adına konuşmalar yapıldı. Bir konuşma yapan Medico adlı sağlık kuruluşu temsilcisi Maya Hess, Türkiye’de siyasi tutsakların ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Kürt Özgürlük mücadelesinin önderi uzun süredir tecrit altında ve kendisinde haber alınamıyor. Bu hak ihlallerine karşı çıkmak insan olmanın gereğidir” dedi. 

Yürüyüş boyunca İmralı tecridine ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylemde atılan sloganlarla da kınandı. Ayrıca işgalci Türk devletinin Medya savunma alanlarına dönük işgal sadırıları da kınandı.

SOLOTHURN

İsviçre’de yarım gün tatil olan Solothurn’da 1 Mayıs kutlaması Kreuzackerplatz’da sendikalar ve 1 Mayıs Komitesi bileşenleri bir araya gelerek, Landhaus’a kadar yürüdü. Miting alanında UNIA Sendikası Başkanı Markus Baumann, Syna Sendikası Başkanı ve Federal Milletvekili Frau Yvonne Feri, İsviçre Sendika Federasyonu adına Pierre-Yves Mailand ve Kürtler adına Selda Aryen birer konuşma yaptı. Kutlamaya katılan Stahlwerk’ten işten atılan 400 işçi adına da kısa açıklamalar yapıldı. Konuşmalardan sonra davul zurna eşliğinde Kürt çocuk folkloru grubu sahne aldı. Kutlamalar gece geç saatlere kadar devam ederken Kurdistanlılar alanda yüzlerce bildiri dağıtıp YJK-S adına imza topladı.

BASEL

Basel kentinde 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı vesilesiyle bini aşkın insan bir araya geldi. UNIA  öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamalara, onlarca sivil toplum örgütü, dernek ve siyasi parti katılım gösterdi. Basel Kürt Kültür Derneğinin de katıldığı kutlamalar Messeplatz'da başladı.
Messeplatz’da yürüyüşe başlayan kitle, yaklaşık bir saat sonra Basel Barfi meydanında yapılacak  gösteri alanına vardı. Dem Folklor Grubu ile Kürt müzisyen grubunun performansı dikkat çekti. Kutlamalarda farklı kurum ve kuruluşlar da gösteriler düzenledi. 

BELLINZONA

Bellinzona’da 1 Mayıs kutlaması merkez tren istasyonu önünde başladı, kortejler halinde Kanton Parlamentosu önüne kadar yürüyen kitle,  burada açıklamalar yaptı. Kutlamaya katılan Kurdistanlılar, işgalci Türk devletinin Kurdistan’a dönük saldırılarına dair hazırladıkları İtalyanca bildiriyi dağıttı. İmralı tecridine de değinilen bildiride “Her koşulda Önder Apo’nun izinden gideceğiz” vurgusu yer aldı. Açtıkları bilgilendirme standında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitapları sergilendi.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentinde de işçi sendikaları, siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütü 1 Mayıs dolayısıyla alanlara indi. Kürtler de kendi bayrakları ile eylemlerdeki yerlerini aldı.

Bluevard du Fazy’de toplanan binler, sloganlar ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş kortejinde yer alan Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini ve "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart taşıdı. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykıran ve işgal saldırılarına karşı mücadele eden Kurdistan Özgürlük Gerillası sloganlarla selamlandı. Yürüyüş Parc des Bastion’da sona erdi.

Parc des Bastion’da yapılan konuşmalarda KCDK- E’nin bildirisi de okundu. 1 Mayıs eylemi, halay ve müzikle sona erdi.

LOZAN

İsviçre’de 1 Mayıs’ın resmi tatil olmadığı kentlerde kutlama akşam saatlerinde yapıldı. Bu kentlerden biride tarihi Lozan kentiydi. Akşam saatlerinde Riponne meydanında bir araya gelen sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilci ve üyeleri, miting düzenledi.

Mitingde UNIA Başkanı Arnaud Bouverat, UNIA ve Ssp Vaud sendika yetkilileri, Sosyalist Parti temsilcisi Jean Tschopp, Ensemble à Gauche adına Hadrien Buclin, İşçi Partisi adına Julien Schwab, Grève Féministe adına Tamara Knezevic ve Lozan Kürt Derneği adına ise Rûken Azık birer konuşma yaptı.

Açıklamaların ardından kitle Montbenon parkına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Alanda Öcalan'ın üzerindeki tecridi konu olan mektuplar gönderildi. Etkinlik halaylarla gece geç saatlere kadar devam etti.

ST. GALLEN

St.Gallen’DE SP, Syndicom, UNIA, PFG, JUSO ve ST. Gallen Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği 1 Mayıs kutlaması  merkez tren istasyonu önünde kitlenin toplanmasıyla başladı. Burada Kortej halinde stantların kurulduğu Grabenhalle’ye kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştiren kitle burada bir miting gerçekleştirdi.

Kurumlar adına yapılan açıklamalarda, emek sömürüsünün her yerde olduğu gibi İsviçre’de de olduğuna işaret edildi.

St. Gallen Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada ise şunlar dile getirildi: “Kapitalist modernite hiçbir zaman ilerici bir potansiyele sahip olmamış, aksine toplumu içten içe yok etmiştir. Ancak Rojava'daki halkların 10 yılı aşkın bir süredir bize her gün gösterdiği gibi, toplum yeni inşalar gerçekleştirebilir. Toplumsal ve kişisel değişim süreçleri, öz-örgütlenme yapılarının oluşumu ve gelişimi yeni toplumu hayata geçirmenin yoludur. Daha önce devlet yönetiminin egemen olduğu, güç politikalarının ve piyasa ekonomisi düşüncesinin hakim olduğu toplumda artık sosyal yaşam, sosyal ilişkiler, komünal iletişim ve karar alma alanları merkezdedir. Bu şekilde Rojava, dünya çapında pek çok insan için bir umut ışığı haline geldi. Bu nedenle tüm feminist, ekolojik ve demokratik hareketleri, tüm gençleri, tüm kadınları ve tüm direnişçileri toplumları demokratik dünya konfederalizmi çerçevesinde bizimle birlikte örgütlenmeye davet ediyoruz.”

Kutlamaya katılan Kurdistanlılar açtıkları bilgilendirme standı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dair bilgilendirme yapıp imza topladılar.