GÖRÜNTÜLÜ

Kadın komünleriyle topluma ulaşıyorlar

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki kadın komünleri, kadınlar aracılığıyla topluma ulaşıyor ve eğitimin temelini oluşturuyor.

HALEP'TE KADIN KOMÜNLERİ

Halep kentinin Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahallelerinde kadın örgütlenmesi, kadın komünlerinin yanı sıra kadın evi, kadın meclisi ve kadın komiteleriyle daha da güçlü bir örgütlenmeye gidiyor. Kongra Star Halep Koordinasyon Üyesi Fehîme Hemo, toplumu örgütleyen ve eğiten gücün kadınlar olduğunu belirtti.


ANF’ye konuşan Kongra Star Halep Koordinasyon Üyesi Fehîme Hemo, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1990’lı yıllarda Halep’e geldiğini; birçok yurtsever aileyle doğrudan görüşüp örgütlediğini hatırlattı. İlk olarak kitle çalışmalarıyla kolları sıvayan kadınların kapı kapı dolaşarak ailelere, kadınlara ulaşmaya çalıştığını belirten Fehîme Hemo, “2011’de yaşayan Suriye krizine kadar da kadınlar bu miras üzerinden faaliyet yürütüyordu ve örgütleniyordu” dedi.

GULÊ SELMO’NUN ŞEHADETİ

Suriye rejimin 2013’te yarattığı karışıklık nedeniyle yaşanan saldırılarda Gulê Selmo’nun şehit düştüğünü hatırlatan Fehîme Hemo, şöyle devam etti: “Kadınların daha da güçlü bir örgütlenmeye sahip olması gerekiyordu. Bu bağlamda 2013’te ilk attığımız adım Kadın Evi’ni açmak oldu. Kadının örgütlenmesi, Önder Apo’nun felsefesi temelinde atıldı. Peşi sıra kurulan kurum ve kuruluşların öncülüğünü Kadın Evi’nde yer alan kadınlar yaptı. Böylece toplumun örgütlenmesinde doğrudan yer aldı. Bu adımların sadece Kürt olan kadınlarla yeterli görülmemesi gerekiyordu. Arap olan kadınların örgütlenmesi, eğitilmesi ve öncülük pozisyonuna gelebilmesi için 2013-2014 yılında Arap halkından olan kadın eğitimlere dahil edildi ve doğrudan Kadın Evi faaliyetlerine dahil oldu. Kongra Star’ın daha iyi bir şekilde örgütlenmesi için komün, meclis ve komite örgütlenmesinin oluşturulmasına ihtiyaç duyuldu.” 

3 KADIN MECLİSİ, 46 KADIN KOMÜNÜ

Kadın komünlerinin 2015’te inşa edildiğine işaret eden Fehîme Hemo, şunları söyledi: “Komünlerin kurulması ardından 3 kadın meclisi kuruldu. Şehîd Rûken Zerdeşt Meclisi’nde 10 kadın komünü, Şehîd Gulê Selmo Meclisi’nde 13 kadın komünü ve Şehîd Şîlan Kobanê Meclisi’nde 23 kadın komünü bulunmaktadır. Komünün ihtiyaçlarına göre de komiteler kuruluyor. Her komünün esasını eğitim, sağlık ve gençlik komitesi oluşturuyor. Komün ile esas amacımız, daha örgütlü bir toplum yaratmak. Komün aracılığıyla toplumun her kesimine ulaşabiliyoruz. Toplumu eğiten, örgütleyen ve çözüm gücü olan komünler toplumun çekirdeğini oluşturmaktadır.

DÖRT KADIN EVİ BULUNUYOR

Bunların yanı sıra da dört Kadın Evi bulunuyor. Kadınların maruz kaldığı her türlü uygulamaya karşı doğrudan müdahil oluyor. Kadın Evi, kadını ve aileyi Aile Kanunu dahilinde eğitmeyi esas alıyor. Kadının Kanunu’nun tam olarak cevap olamadığı durumlar sonucu çıkarılan Aile Kanunu’yla demokratik bir aile yaratmak istiyoruz. Aile Kanunu uygulanmasına rağmen hala çocuk yaşta evlilik ve çok eşliliğin önüne istenilen düzeyde geçemedik. Birçok kez böylesi durumlar yaşanıyor.”

KADIN AKADEMİSİ’NDE ERKEK EĞİTİMİ

Fehîme Hemo, Şehîd Hêzil Kadın Akademisi bünyesinde erkeklerinin katıldığı üç eğitim devresi açıldığını kaydederek, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde sadece erkeklerin eğitim göreceği bir akademi açacağız. Üç erkek devresi açtık fakat diyalogumuz devreyle sona ermedi. Sürekli iletişim ve tartışma halindeyiz ki yeni bir aile modeli yaratabilelim. Arap kadınları kapsayan devrelerimiz oldu. Şu anda 22 Arap kadın eğitimine devam ediyor. Kadın örgütlülüğünü daha da güçlendirme hedefimiz var. Sadece Halep’teki kadınlara değil Suriyeli kadınlara ulaşmak için daha da güçlenmeliyiz.”