Yağışlar Irak ve Güney Kurdistan’daki barajları doldurdu

Dört yıl üst üste kuraklıkla boğuşan Irak ve Güney Kurdistan’da son yağışlar ana barajlarındaki su rezervlerini 2019'dan bu yana görülmemiş seviyelere yükseltti.

Yetkililere göre Güney Kurdistan dağlarında, Sirwan nehri üzerine inşa edilen Derbendîxan barajının devasa rezervuarı neredeyse dolmuş durumda. Suyun, havza boyunca uzanan yolun sadece birkaç metre altına ulaştığı belirtildi. 

Derbendîxan barajının üç milyar metreküplük bir depolama kapasitesi var. Süleymaniye'nin güneyinde yer alan barajın müdürü Saman İsmail, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Bugün mevcut rezervlerle barajın dolduğunu söyleyebilmek için sadece 25 santimetre su eksik” dedi.

“Önümüzdeki birkaç gün içinde barajın dolu olduğunu söyleyebileceğiz” diyen İsmail, Derbendîxan’ın en son 2019 yılında “tamamen dolu” olduğuna dikkat çekti.

“2019'dan sonra sadece kuraklık ve kıtlık yılları yaşadık” diye devam eden İsmail, “bölgedeki iklim değişikliğinin yanı sıra Kurdistan sınırları dışında barajların inşa edilmesine” de atıfta bulundu.

Bağdat hükümeti, düşen yağışlar ve artan sıcaklıklara ek olarak, Irak topraklarına ulaşan nehirlerin akışını büyük ölçüde azaltan İran ve Türkiye'deki baraj inşaatlarına tepki gösteriyor. 

Ancak bu kış yağışlar, dünyada iklim değişikliğinin bazı yansımalarına en çok maruz kalan beş ülkeden biri olarak kabul edilen Irak'ı biraz olsun rahatlattı.

Hidrokarbonlar açısından son derece zengin ancak altyapısı çökmekte olan ülkede, sağanak yağmur Güney Kurdistan’ın başkenti Hewlêr’in sokaklarını sular altında bırakırken, Diyala vilayetinde evler yıkıldı. Ayrıca Kurdistan bölgesinde dört yürüyüşçü hayatını kaybetti. 

Su Kaynakları Bakanlığı Barajlar İdaresi Müdürü Ali Radi Tamer, Irak'ın altı ana barajının çoğunda su rezervlerinin arttığını doğruluyor.

Yaklaşık on bir milyar metreküplük kapasitesiyle “en büyük” olan Musul barajında “depolama seviyesi çok iyi, yağmurlardan ve sellerden faydalandık” diyen Tamer, geçen yaz ülkenin “su rezervlerinin” “tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştığını” hatırlattı.

“Bugün mevcut olan rezervlerin tüm sektörler üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır” diyen yetkili, “en büyük tüketici olan tarımı, içme suyu sağlayan su arıtma tesislerini” ve ülkenin güneyindeki efsanevi bataklıkların sulanmasını örnek gösterdi.

Yetkili ayrıca 2019'un “dört sezon üst üste yaşanan kıtlıktan” önce “su rezervlerinde keskin bir artışla” geçtiğini doğruladı. Su, ciddi bir çevre kriziyle karşı karşıya olan 43 milyon nüfuslu Irak ve Güney Kurdistan için önemli bir sorun. Yazlar özellikle sert geçerken, kavurucu sıcaklıklar 50 santigrat dereceye yaklaşıyor. 

Tamer, “Bugün yağmur ve sellerin olduğu ve su rezervlerinin nispeten arttığı doğru, ancak bu kıtlıkların sona erdiği anlamına gelmiyor” diye uyarıyor. 

Yetkili, “Aslında, yağışlı yıllar ve kuraklığın ya da kıtlığın damgasını vurduğu yıllar yaşayabiliriz” diye ekliyor.